Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
432
Број прегледа чланака
1901798

uiaa logo На предлог UIAA Комисије за експедиције, Генерална скупштина UIAA је 9. октобра 1987, у Маракешу (Мароко) усвојила Катманду декларацију. Ова декларација прописује активности на планинама.


1. Постоји хитна потреба ефективне заштите планина и околине.

2. Морамо се одмах заинтересовати за флору, фауну и природна богатства сваке врсте и посветити им довољно пажње и бригу.

3. Треба подстицати активности које смањују негативан утицај људског фактора на планине.

4. Треба поштовати културно наслеђе и дстојанство локалног становништва.

5. Треба охрабривати све активности које су усмерене ка обнови и рехабилитацији планинског света.

6. Треба интензивно охрабривати контакте измеду планинара разлицитих региона и држава, а све у духу пријатељства, медусобног поштовања и мира.

7. Информације и образовање у циљу побољшања односа између човека и његове околине треба да буду доступни све ширим и ширим деловима друштва.

8. Одмах треба размотрити примену прикладне технологије за енергетске потребе и подесно одлагање отпада у планинским областима.

9. Потребна је све већа међународна подрšка владиних и невладиних организација планинским земљама у развоју, на пр. у области еколошког очувања.

10. Потребно је проšирити однос према планинским областима, са намером да се унапреди поштовање и истраживање, без обзира на политичке ставове.

Лига РС у планинарској орјентацији 2021.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo