Према календару такмичења за 2017. годину минуле недеље ( 15.10.) Планинарски савез Републике Српске и Планинарско друштво „Гласинац“ Соколац организовали су такмичење у планинарској оријентацији - 4. коло лиге Републике Српске и 6. Меморијал „Свјетлана Цеца Комленовић“.


psrs sokolac 3
У циљу промоције планинарства и туризма ове године окупљање планинара и стартно-циљни простор био је у строгом центру града ( плато иза градске фонтане), а такмичење се одвијало на обронцима Пуховца. Такмичиле су се мушке и женске екипе из Републике Српске, те гости мушка екипа Планинарског друштва“Коњух“ из Тузле.
psrs sokolac 2
На стази за мушку екипу укупне дужине 8,5 километара са 9 контролних тачака најбољи су били планинари Планинарског друштва „Сјемећ“ из Рогатице. Чланови „Гласинца“ ( Данило Делић, Немања Бакмаз и Жељко Комленовић), били су другопласирани, док је треће мјесто припало планинарима ПСД „Столац“ из Вишеграда.
psrs sokolac 4
У женској конкуренцији на стази дужине 6,2 километра са 6 контролних тачака најуспјешније су биле планинарке „Гласинца“ ( Милица Делић, Снежана Боровчанин и Мирјана Комленовић). Друго мјесто припало је планинаркама „Сјемећа“ из Рогатице, а треће мјесто заузеле су такмичарке ПСД “Столац“ из Вишеграда.
У укупном пласману лиге Репулике Српске у планинарској оријентацији поредак је следећи:
1.мјесто ПД“Сјемећ“Рогатица, 17 бодова
2.мјесто ПСД „Столац“Вишеград, 16 бодова
3.мјесто ПД“Гласинац“Соколац, 12 бодова
Група соколачких планинара искористила је лијеп и сунчан јесењи дан, да прошета стазама Пуховца, ужива у бојама јесени и погледима који се пружају на град, те сусједне планинске врхове. Повод за излет у природу био је и допринос обиљежавању Свјетског дана пјешачења који се обиљежава 15.октобра.
Након такмичења, проглашења побједника, те додјеле диплома, медаља и пехара организован је заједнички ручак и дружење за све учеснике такмичења и госте.
psrs sokolac 5
Планинарско друштво „Гласинац“ Соколац за свесредну подршку у организацији планинарског такмичења захвалност упућује Општини Соколац, Планинарском савезу Републике Српске, породици Слободана Комленовића, као и свим члановима друштва који су дали свој допринос да такмичење протекне у најбољем реду.
Позивамо љубитеље природе да нам се придруже како би заједно уживали у љепотама романијских предјела. Добро су дошли сви грађани Сокоца и околине како би заједнички утицали о подизању свијести о значају пјешачења, о важности планина за живот, те створили прилику за дружења, масовност друштва и промоцију туристичке понуде.

АУТОР:Жељко Делић