У организацији Планинарског друштва „Гласинац“, јуче је по трећи пут одржан Поход на највиши врх Романије – Велики Лупоглав (1652 м.н.в.). Преко 200 планинара, рекреативаца и љубитеља природе из двадесет и пет друштава Србије, Федерације БиХ и Републике Српске одазвало се на акцију соколачких планинара. Обзиром да смо на Романији имали госте из Београда, Прибоја, Књажевца, Краљева, Лознице, Бајине Баште, Вељева, Шапца, који по први пут бораве у нашим крајевима ова манифестација оправдала је свој основни циљ - промоцију матичне планине, њене природне љепоте и туристичког потенцијала. 


Romanija2018 2
Организација акције била је за сваку похвалу. Због сњежних падовина претходних дана, чланови ПД „Гласинац“ дан прије акције прошли су стазом која води до Великог Лупоглава како би олакшали осталим планинарима кретање по захтјевном, шумском терену. И на дан похода, временске прилике нису биле повољне, ал то није спријечило планинаре који су дошли из разних крајева да крену у освајање највише тачке планине Романије. Након окупљања код колибе „Црвене стијене“ на Равној Романији, планинари су у пратњи Велимира Нинковића и Мирослава Дивчића, кренули планинским стазама на маршруту дугу близу петнаест километара. Пут води кроз шуму, до локације Ждријело одакле се отвара видик на мокрањску котлину и Црвене стијене, а одатле даље ка Орловој стијени.  Прва кота на којој су се планинари зауставили била је врх „Гавранка“ са које се пружа прелијеп поглед на вијенац стијена Романије, и планинских масива Јахорине, Требевића, Озрена, Бјелашнице и Трескавице, те на шумске платое и пространства. Послије кратког предаха креће се даље до главног циља – Великог Лупоглава. Након трочасовног хода, планинари стижу и до највише коте планине Романије на 1.652 м.н.в. , гдје их затичу снијежне падавине и јак вјетар. Како временске прилике нису дозвољавале дуже задржавање на Лупоглаву, након заједничког фотографисања и уношења података у књигу утисака креће се назад истим путем до манастира Светог Георгија на Равној Романији. 


Romanija2018 3
У помоћним објектима у порти манастира, чланови ПД „Гласинац“ организовали су дружење уз ручак и топле напитке. Ову приликом планинари су искористили да говоре о утисцима са похода. Гости нису крили одушевљење оним што им је пружила Романија. Кажу није узалуд најопјеванија планина. Назвали су нас добрим домаћинима, због којих, поред природних љепота и богатства, људи пожеле да поново дођу. 
„Мени се овдје допада све, од менталитета људи, вашег домаћинског односа до природног богатства . Доћићу Романију да упознам у љетњем периоду, када њена љепота вјероватно долази до највећег изражаја. За ова два дана проведена у Сокоцу стекла сам позитивне утиске о овоме крају и људима који овдје живе. Надам се да ћемо наставити да се дружимо и у наредним годинама. Мислим да је тешко надмашити овакву организацију, ал потрудићемо се да и ми вас угостимо на исти начин.“- рекла је Емина планинарка из Прибоја.


Romanija2018 4
На позив управе Друштва међу гостима на ручку били су и представници Црквене општине Соколац свештеник Мирослав Вујичић и ђакон Милош Јањић, као и начелник општине Соколац Милован Бјелица.
Бјелица је рекао да је за општину Соколац велика част што је домаћин овога скупа. Према његовим ријечима Романија је планина која је неправедно запостављена, али да га радује чињеница да ПД „Гласинац“ учинило много тога да тако не буде. 


„Планинарско друштво „Гласинац“ на најбољи начин промовише природна богатства и туристички потенцијал наше матичне планине Романије. У протеклом периоду учинили су веома позитивне ствари за нашу локалну заједницу и задовољство ми је што видим да се њихов рад и труд исплати. Захваљујући ПД Гласинац за Соколац и Романију чуло се у многим европским земљама, а застава друштва се завиорила и на неким од највећих планинских врхова у Европи. Локална управа наставиће да даје подршку Планинарском друштву, јер свима нама је заједнички циљ, промовисати Соколац, Романију и потенцијале које овај крај пружа.“- рекао је Бјелица, додавши да је општина Соколац заједно са УНДП-ом издвојила додатна средства за маркирање стаза на платоу Романије, као и да ће се наставити активности везане за рјешавање планинарског дома „Романија“. 


Након ручка уручена су и признања за друштва која су узела учешће у Походу. Уручена су признања и за најстаријег и најмлађег учесника. Највише година међу планинарима имао је Милија Комленовић, члан ПД „Гласинац“ (77 година), док је титулу најмлађег учесника у походу понио једанаестогодишњи дјечак из Прибоја Бошко Југовић. 


Планинарску акцију Поход на Велики Лупоглав подржали су општина Соколац, Међународна хуманитарна организација „Wоrld Vision“, Шумско газдинство „Романија" и с.з.т.р. ОГРЕВ Соколац.


Текст: Свјетлана Рајић