Планинарски савез Републике Српске

СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ
ПСРС


 

Logo vodicke sluzbe psrs


Logo gorske sluzbe psrs


 Logo sluzba za planinarske staze

Статистика

Посетиоци
39
Чланци
432
Број прегледа чланака
1901837

logo psrs sluzba za planineСлужба за планине и планинске стазе припрема, изграђује, усклађује, обиљежава, уцртава, ахривира, одржава, чува и уређује све врсте планинских стаза, путева, трансвезала и врхова Републике Српске. Раде на катастру и архиви стаза, те очувању објеката и природе поред стаза, путева и врхова. Одговорна је за стање печата на вишим врховима.

 

Од 05. до 07. новембра на Требевићу у планинарском дому Челина, Источно Сарајево је одржана обука за нове маркацисте. Домаћин ПД Требевић нас је пријатно изненадио добродошлицом. Током два дана обуке пет инструктора по заданим темама Планинарског савеза је покушало пренијети знање полазницима, а имали су одличне услове за рад у дому. Практични дио је био отежан тешком кишом које је падала протеклог викенда, али ипак успјело се одрадити у пар сати колико је било довољно да упознамо полазнике са практичним радом. Најупорнији су били представници  ПЕД "Зимомор" из Невесиња, ПЕД "Сушица" из Сребренице, ПСД "Пеција" из Козарске Дубице, ПУ "Новска Планина" из Новог града, ПД "Патрија" из Градишке, ПУ "Абонос" из Бањалуке и ПСО Вихра из Рудог, а најбољи полазници који су "нулирали" тестове, тј. све тачно одговорили су били: Иван Гвозденовић НП Дрина - Сребреница и Оливер Остојић из Зворника, ПЕУ "Корак".

Сви  полазници су положили завршни испит на коме су показали завидно знање.

Савез је богатији за 19 нових постављача стаза који ће широм Републике Српске од Невесиња до Новог Града уређивати планинарске стазе. Сретне им стазе.

Служба за планине и планинарске стазе ПСРС.

Опширније...

Нови закон о спорту РС је изгласан у Народној Скупштини РС и увешће доста промјена, планинарских удружења као и свих спортских организација, како у раду, тако и стеченим правима. Овог пута вам се обраћамо по питањима непокретне имовине планинарских организација на територији РС. Члан 71. Са са свим ставовима овог закона предвиђа да сва имовина прелази у јединице локалне заједнице, тако и наши планинарски домови по РС, без обзира на начин који су стечени.

Опширније...

Школа за нове маркацисте и дообука за старе маркацисте (који су положили прије 2018.године). Разлике је у уписивању стаза са новим технологијама. Дообука је бесплатна.

Сви маркацисти ПСРС су добродошли на предавања.

Савез организује отказану школу за маркацисте. Последња је одржана у септембру прошле године у Папином Долу. Планинарске организације које желе да се школују за маркацисте, планинаре који могу израђивати и маркирати планинарске стазе у Републици Српској, могу се пријавити ради похађања школе у периоду од 04.09.(петак увече) до 06.09. 2020.године (курс завршава у недељу до 17 часова).

Опширније...

У сврху успостављања Геопортала Планинарског Савеза Републике Српске, позивају се све планинарске организације да доставе информације о планинарским стазама.

Геопортал ПСРС представља централну евиденцију свих планинарских стаза и планинарских домова у Републици Српској. На Геопорталу ПСРС, посјетиоци ће моћи прегледати и преузимати ГПС трагове (формати прилагођени за ГПС уређаје и апликације на телефонима). Поред ГПС трагова, посјетиоци ће моћи добити детаљне информације о планинарским домовима.

Опширније...

Планинарске организације требају искористити ово вријеме, да у овим околностима урадимо све што можемо. Да уредимо планинарске објекте и завршимо активности за које често немамо времена и могућности у овом периоду.
Како би унаприједили наше најважније планинарске објекте (домове и стазе), Служба за планине и планинарске стазе је припремила образац који ће нам омогућити упис планинарских домова у Геопортал ПСРС(катастар стаза), штампати рекламни материјал за наше домове и све то презентовати уз помоћ Министарства туризма РС.

Опширније...

Планинарске организације и планинари који желе да се школују за маркацисте, планинаре који могу израђивати и маркирати планинарске стазе у Републици Српској, могу се пријавити на маил Савеза ради похађања школе у периоду од 30.08.(петак увече) до 01.09. 2019.године (курс завршава у недењу до 15 часова).
Планинарске организације и планинари који желе да се школују за маркацисте, планинаре који могу израђивати и маркирати планинарске стазе у Републици Српској, могу се пријавити на маил Савеза ради похађања школе у периоду од 29.08. до 31.08. 2019.године (викенд).

Долазак се препоручује у петак увече. Предавања почињу у суботу у 9.00 часова, а завршавају у недељу у 17 часова у планинарском дому Папин Дол, 8 километара од Чемерног. Дом ће бити отворен петак увече од 19 часова.

Опширније...

Нашим пријатељима у Националном парку "Дрина" смо уредили и маркирали прву стазу у парку. Надамо се да је ово само прва од многих стаза, које је потребно израдити на овом дивном простору. Отварање стазе је у мјесту Клотијевац је у уторак, 19.11.2019. у 09.00 часова.
Добродошли.

Више информација на 066 902 643

Опширније...

У периоду од 12.04. до 14.04.2019.године у планинарском дому Котловача је одржана школа за израду и одржавање планинарских стаза у Републици Српској. Они су прошли обуку из следећих тема:
1. Из прошлости маркирања (историјат)
2. Ознаке и осигурања на планинарским путевима
3. Маркирање и уређивање планинарских путева
4. Документација маркираних путева
5. Планинарске трансверзале, походи и поучне стазе
6. Маркираоци

Опширније...

Лига РС у планинарској орјентацији 2021.

Login Form

 

intersportlogo


plantago logo