Planinarski savez Republike Srpske

Одабери језик

ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

НАЈАВА: ГСС организује обуку зимских техника спасавања

Горска служба спасавања Планинарског савеза Републике Српске организоваће обуку зимских техника спасавања на планинарском дому „Волујак“, која  ће бити одржана у периоду од 03. до 09.03. На обуку су позвани представници свих станица горских служби спасавања из цијеле Републике Српске. Планирано је да на обуци буде присутно око 30 спасилаца.

Према програму обуке теоријски дио биће одржан у планинарском дому док ће у рејону планине Волујак бити организован практичан теренски рад. Као и на досадашњим обукама биће уприличена симулација реалне ситуације у којој је покренута потрага за пријављеном несталом особом.

Горска служба спасавања ће према плану рада за 2023. годину наставити са организацијом обука из свих области спасавања у планинаским предјелима, наставиће да јачањем капацитета у областима потрага, и с тим циљем је и током прошле године у три наврата обучавала своје чланове у сарадњи са колегама из Хрватске и Србије.

Приоритет и оспособљавање чланова за спасавање биће и даље у смјеру спасавања на неприступачним теренима.

НАСТАВЉЕНЕ ОБУКЕ ГСС-А ПЛАНИНАРСКОГ САВЕЗА РС

Тродневна обука прве помоћи за горске спасиоце одржана је од 08.-10.априла  на планинарском дому Челина на Требевићу у организацији Горске службе спасавања Планинарског савеза Републике

Завршенa зимскa обука техника спашавања на Блидињу

На подручју Парка природе Блидиње одржан је седмодневна обука зимских техника спашавања ГСС у БиХ. На обуци је учествовало 16 спасиоца из 7 станица Савеза. Испред Планинарског савеза Републике Српске присуство је начелник