Planinarski savez Republike Srpske

Одабери језик

ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

НАЈАВА: Седамнаести зимски успон на Димитор

17. Зимски успон на Димитор – врх Мали Димитор, 1483 мнв (Мркоњић Град)
Датум: 17.3.2024. (недјеља)
Почетак успона: 8.30 сати ујутро
Организатор: ПЕД “Видик” Мркоњић Град

Молимо друштва да пријаве учешће до четвртка, 14.3.2024. Пријаве на број/порука/вибер 065/543-941 Михајло Лазендић, предсједник друштва или путем Фејсбук странице.

План акције:
8.30 сати – кретање са Зеленковца (850 мнв) – Козја страна (1311 мнв) – врх Мали Димитор (1483 мнв) – село Граци (750 мнв). Висинска разлика око 620 метара. Између Козје стране и Малог Димитора, са лијеве стране се налази извор Шкаљевац. Дужина стазе 15-ак километара. Стаза средње захтјевна. Од Зеленковца до Малог Димитора (врха) има око три и по сата хода, задржавање на врху око 30 минута, силазак са Малог Димитора до Граца око 2 сата. Долазак у Граце око 15.30 сати.

Организатор задржава право измјене руте у случају неповољних временских прилика и у зависности од услова на терену, о чему ће посјетиоци бити благовремено обавијештени.
На стази ће бити послужен топли напитак (чај).

15.30 сати – ручак у Грацима за учеснике похода и госте.

Превоз – биће обезбијеђен превоз за возаче од завршне до почетне тачке (Граци – Зеленковац). Такође ће бити обезбјеђен превоз из Мркоњић Града за учеснике успона, детаље превоза објавићемо накнадно.

ПОТРЕБНА ОПРЕМА:
– дубоке ципеле (гојзерице)
– 2-3 литра воде
– храна из ранца
– сви учесници су дужни понијети планинарску опрему у складу са временским условима и условима на терену.

Напомена: одазивом на акцију сваки појединац потврђује да испуњава здравствене и психофизичке услове за учествовање у истој, да акцији приступа на властиту одговорност те да ће се у складу са планинарском
етиком придржавати плана, одлука и упутстава водича. Водич има право измјене плана акције у складу са објективним околностима на терену. У случају неповољних временских услова, могуће је одгађање акције. Отказивање учешћа од стране учесника у року од 48х прије почетка излета сматра се као учешће на акцији што укључује уплату исте.

Ведро.

НАЈАВА: Осми прољећни поход на Романију

У организацији Планинарског савеза Републике Српске и Планинарског друштва “Гласинац” Соколац, дана 28.04.2024. године (недеља), одржаће се планинарска манифестација под називом Врховима Романије “Осми прољећни

НАЈАВА: Пецијиним стазама 2024.

ПЕЦИЈИНИМ СТАЗАМА 2024.КОЗАРА, Палеж (542 м.н.в)Недјеља, 28. априла 2024. Планинарско спортско друштво “Пеција”, организује 21. традиционалну планинарску акцију “Пецијиним стазама”, у недјељу 28. априла 2024.

ПОЗИВ: Редовна скупштина Планинарског савеза

Планинарски савез Републике српске упућује позив планинарским друштвима на Редовну скупштину Планинарског савеза Републике Српске која ће се одржати 13. априла 2024. године  (субота) у

XVII “Зимски успон на Димитор” (ФОТО)

У организацији ПЕД “Видик” из Мркоњић Града протеклог викенда, одржан је 17-ти по реду “Зимски успон на Димитор”. Укупно је учетвовало око 400 планинара и