Planinarski savez Republike Srpske

Одабери језик

ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Словенија: Драматично спашавање исцрпљених планинара на Сторжичу

Рано јутро протеклог викенда на Сторжичу у Словенији донијело је изазове за два планинара који су се нашли у незавидном положају на готово 1800 метара висине. У 7:00 ујутро, спасилачки тим добио је позив за помоћ јер су обојица били исцрпљени и заробљени у сњежној мећави. Упркос жељи за спашавањем хеликоптером, облаци су онемогућили ту опцију.

Спасиоци су због тога кренули теренским возилима кроз захтјеван терен те су успјели доћи до висине од 1200 метара, а затим су наставили пјешке. Са собом су морали носити већу количину опреме јер је један од планинара већ показивао знакове смрзавања, што је захтијевало одговарајућу бригу при силаску.

У 10:10, спасиоци су стигли до оба планинара и одмах почели с утопљавањем. С обзиром на стрму сњежну подлогу, одлучили су се за штафетни спуст носилима. Теже смрзнутог планинара превезли су до Планинског дома на Калишчу, гдје су му скинули мокру одјећу, покрили га гријаном подлогом и умотали у Хиблеров топлински омотач. Љекар ГРС-а је проводио хитне поступке, укључујући и инфузију физиолошке отопине коју су загријали у склоништу.

Потхлађени планинар се опорављао, а уз топлу супу постигао је довољну тјелесну температуру за спуштање у јакој киши до аутомобила. Други планинар, који је након краткотрајног гријања и пресвлачења у суху одјећу показао стабилно стање, спустио се у пратњи спасилаца до дома, а затим је наставио пут према долини.

Неприкладно одјевени и без техничке опреме

Вриједи напоменути да су обојица планинара били неприкладно одјевени и нису имали нужну техничку опрему. Њихова неспремност, без руксака, рукавица, хране и пића, могла је у врло лошем времену довести до пуно озбиљнијих посљедица. Срећа им је била што су их спасиоци на вријеме дошли помоћи.

Спасилачки тим захваљује Планинском дому на Калишчу и домарки за несебичну помоћ те упозорава све посјетиоце планина да прате временску прогнозу и прикладно се опреме. У планинама владају врло промјењиви и озбиљни услови који захтијевају промишљену припрему и одлуке.

Извор: GRS Kranj Facebook