Planinarski savez Republike Srpske

Одабери језик

ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Још једна успјешна експедиција из Републике Српске, честитамо “Абоносу” (ФОТО)

Руководство Планинарског савеза Републике Српске овом приликом упућује честитке Александру Балабану као и свим планинарима који су се током фебруара мјесеца успјели попети на највиши врх Килиманџара. Ова, друга по реду у овој години, успјешна експедиција на један од “седам свјетских дивова” доказ је да су планинари и планинарски водичи Републике Српске озбиљни и одговорни чланови планинарске заједнице, чиме се Планинарски савез РС посебно поноси.

Наиме, група планинара из Планинарског удружења “Абонос”, недавно се са колегама из Македоније, Словеније и Србије, успјела попети на највиши врх Килиманџара. Вођа експедиције био је Александар Балабан.

У наставку преносимо објаву “Абоноса” након повратка из Африке.

– Прије доласку у Африку од нас 18, нас пар се вец знало од раније, остали смо се упознали током самог пута. И брзо постали тим са сјајном енергијом, гомилом зезанција, смијехом и позитивном атмосфером.

Све то нас је пратило од првог корака до самог врха и назад.

💪Људи можда нису свјесни колико директно, индиректно својим понашањем, опуштеношћу, позитивом причом мотивишу, “гурају”, помажу и кад је лагано и кад је тешко.

Право је задовољство и срећа имати такав тим људи са којима је овај успон био много лакши и опуштенији.

Нико од нас није превише размишљао о самом врху, због тога је врх мозда “дошао” много лакше и са већим уживањем у читавом процесу пењања.

📌15.фебруара мучили смо се, уживали, љенчарили, фотографисали, посматрали излазак Сунца, одмарали гдје смо жељели, уживали у сјајном времену, дану и врху гдје смо доживјели гомилу различитих емоција.

Свако је завршни успон доживио на себи својствен начин и лакше или теже дошао до самог циља – Ухуру врха (5895 м/нв), Килиманџара, крова Африке!

📍🏔️🇹🇿У скоро сат и по времена разлике на врх су приступили :

1. Ана Перић

2. Ведран Цигић

3. Степан Соyма

4. Дејан Христов

5. Андјела Пупић

6. Ранко Трипуновиц

7. Зоран Мишкић

8. Војислав Билић

9. Јелена Рожић

10. Наташа Балабан

11. Ратко Перић

12. Филип Лукић

13. Љубица Милић

14. Младенко Дјаковић

15. Милош Ивановић

16. Ади Ефендић

17. Мирослав Тувић

18. Александар Балабан

🙋Као организатор ове акције ја сам изузетно поносан на ове људе, поносан на њихов успјешан успон и што је најбитније од свега на сигуран силазак. Све остало, сви сами знамо шта смо постигли, доживјели и како се због тога свега осјећамо.

🙌Наравно, велику захвалност дугујемо и локалним водичима, помоћницима који су сво вријеме били уз нас, исто тако нас бодрили, охрабривали и помагали нам када је то требало. Хвала им на томе.

Ведро! Или што би тамо рекли : Хакуна Матата! 😁

НАЈАВА: Осми прољећни поход на Романију

У организацији Планинарског савеза Републике Српске и Планинарског друштва “Гласинац” Соколац, дана 28.04.2024. године (недеља), одржаће се планинарска манифестација под називом Врховима Романије “Осми прољећни

НАЈАВА: Пецијиним стазама 2024.

ПЕЦИЈИНИМ СТАЗАМА 2024.КОЗАРА, Палеж (542 м.н.в)Недјеља, 28. априла 2024. Планинарско спортско друштво “Пеција”, организује 21. традиционалну планинарску акцију “Пецијиним стазама”, у недјељу 28. априла 2024.

ПОЗИВ: Редовна скупштина Планинарског савеза

Планинарски савез Републике српске упућује позив планинарским друштвима на Редовну скупштину Планинарског савеза Републике Српске која ће се одржати 13. априла 2024. године  (субота) у

XVII “Зимски успон на Димитор” (ФОТО)

У организацији ПЕД “Видик” из Мркоњић Града протеклог викенда, одржан је 17-ти по реду “Зимски успон на Димитор”. Укупно је учетвовало око 400 планинара и