Planinarski savez Republike Srpske

Одабери језик

ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Горска служба спасавања: Успјешно завршена обука техника спасавања у зимским условима (ФОТО)

У организацији ГСС-а ПС РС у периоду од 10.3. до 17.3. одржана је обука технике спасавања у зимским условима.  Комплетна седмодневна обука изведена је у планинарском дому „Волујак“ који пружа идеалне услове за овакву врсту едукације, а као добри домаћини по правили су се показали чланови истоименог планинарског друштва.

Обуку је успјешно завршило двадесет полазника будућих спасилаца ГСС-а који су за седам дана имали прилику да на терену стекну потребна искуства за адекватно реаговање приликом захтијевних  интервенција у зимским условима.  Вођа обуке, начелник ГСС-а Планинарског савеза Далибор Шушић координисао је самим током обуке која је конципирана тако да пружи садржајан програм полазницима. У планинарском дому “Волујак”, учесници су се упознали са теоријским презентацијама из медицинског дијела прве помоћи, са зимским опасностима у планини, лавинама, метеорологијом, Правилником Горске службе спасавања ког је ова служба објавила протекле године .

Свака од теоријских презентација била је предуслов за излазак на терен. Учесници су у реалним условима свакодневно савладавали технике спасавања, кретања на турно скијама, препознавање лавинског подручја, технике заустављања падова, лоцирање и спасавање унесрећених, управљање акцијом, хаски запрегом и слично.

Настава је извођена сваког дана на терену неких од дијелова планине Волујак и околине. Последња два дана обуке, полазници су у планини у реалним условима правили вучје јаме у којима су и преноћили те следећег дана изводили интервенцију спасавања која је обухватала све фазе наученог претходног дана. 

Обука је захтијевала напор, рад, дисциплину свих учесника. Захваљујући спремности и одрицању учесника, још једна обука у организацији ГСС-а Планинарског савеза успјешно је завршена.

НАЈАВА: Пецијиним стазама 2024.

ПЕЦИЈИНИМ СТАЗАМА 2024.КОЗАРА, Палеж (542 м.н.в)Недјеља, 28. априла 2024. Планинарско спортско друштво “Пеција”, организује 21. традиционалну планинарску акцију “Пецијиним стазама”, у недјељу 28. априла 2024.

ПОЗИВ: Редовна скупштина Планинарског савеза

Планинарски савез Републике српске упућује позив планинарским друштвима на Редовну скупштину Планинарског савеза Републике Српске која ће се одржати 13. априла 2024. године  (субота) у

XVII “Зимски успон на Димитор” (ФОТО)

У организацији ПЕД “Видик” из Мркоњић Града протеклог викенда, одржан је 17-ти по реду “Зимски успон на Димитор”. Укупно је учетвовало око 400 планинара и