Planinarski savez Republike Srpske

Одабери језик

ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

“Поздрав прољећу”: Више од 1.500 планинара на Козари (ВИДЕО)

У организацији Планинарског друштва “Клековача” Приједор данас је на Козари одржан традиционални планинарски поход “Поздрав прољећу” који је окупио више од 1.500 планинара из 54 планинарска друштва из Словеније, Србије, Хрватске и БиХ. Секретар Панинарског друштва “Клековача” Приједор Марко Сарић изјавио је новинарима да је ово био 41. пут како на Козари планинари на свој начин поздрављају прољеће, те подсјетио да ова акција датира још из 1980. године.

Сарић је навео да се данас окупио велики број планинара, на шта утиче и веома лијепо вријеме и све чешће навике људи да бораве у природи.

“Они су се пели на Козараски камен, на стијене које су доминантне овдје и са којих се јако лијепо види остатак Националног парка Козара, види се Приједор и људи ту воле да остану и уживају, тако да не журе и полако се спуштају”, рекао је Сарић.

Он је додао да су се планинари традиционално након марша окупили на платоу код скијалишта, гдје их је дочекао војнички посни и мрсни пасуљ и гдје је приређен пригодан културно-забавно програм.

“Људи воле Козару и овај амбијент, а и ми у својим активностима обилазимо своје другаре планинаре како у земљи, тако и у иностранству и на овај начин они нама узвраћају посјету. Рецимо, само у Словенију у Алпе идемо пет-шест пута годишње, а и они радо долазе овдје”, рекао је Сарић.

Планинарски поход од Рајковића преко Козарачког камена до Мраковице у дужини од 13 километара није био захтјеван за учеснике манифестације свих узраста.

Приједорчанка Милада Срдић каже да је планинар постала од када је отишла у пензију.

“Мало напора треба до успона на Козарачки камен, а остало није ништа напорно…Козара ми није страна, али је ово с друштвом мало интересантније”, истакла је Срдићева.

Њена колегиница по пензионерском статусу Даница Башкот каже да се први пут усудила да крене и да је први пут на планинарењу.

“Другарице и дјеца су ме подржали, никад није касно да се покуша”, изјавила је новинарима Башкотова.

Међу гостима био је Милош Црнковић из Планинарског друштва “Зрин” из Петриње, који је на ову манифестацију дошао седми пут.

“Да ми се не свиђа овдје не бих дошао поново. Вријеме је идеално, а немам ни примједбе на наше домаћине, који су исто тако наши редовни гости у Петрињи, на планинарској кестенијади на Храстовачкој гори”, рекао је Црнковић.

О љубазности домаћина је говорио и Мирко Товшак из Словеније, који је са планинарима из Планинарског друштва “Мислиње” из Корушке четврти пут на Козари.

“Најјачи утисак, поред природе, остављају домаћини који се труде и дочекају нас као браћу и ја то волим. И они долазе код нас, тако да су та наша дружења веома важна”, рекао је Товшак.

На крају програма, гостујућим планинарским друштвима су уручене захвалнице.

Планинарско друштво “Клековача” ове године обиљежава 70 година постојања и организованог планинарења у Приједору. 

Извор: СРНА

НАЈАВА: Осми прољећни поход на Романију

У организацији Планинарског савеза Републике Српске и Планинарског друштва “Гласинац” Соколац, дана 28.04.2024. године (недеља), одржаће се планинарска манифестација под називом Врховима Романије “Осми прољећни

XVII “Зимски успон на Димитор” (ФОТО)

У организацији ПЕД “Видик” из Мркоњић Града протеклог викенда, одржан је 17-ти по реду “Зимски успон на Димитор”. Укупно је учетвовало око 400 планинара и