Planinarski savez Republike Srpske

Одабери језик

ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Планинари из Републике Српске испењали Килиманџаро (ФОТО)

У организацији ПАК „Summit“ из Бања Луке 04.02.2024. година петнаесточлана екипа успјешно је досегла Килиманџаро и његов исцрпљујући врх Ухуру на 5895мнв.

Како на свом фејсбук налогу пише Мирослав Тривић, с обзиром на изузетно тешке временске услове вјетар и до 80км/ч на – 20°C врх је експедиција пењала у различитим групама.

Успјешно су попели следећи чланови тима:

1. Драгослав Топић (42),

2. Милијан Поповић (42),

3. Анђелко Богдановић (31),

4. Младен Голијанин (41),

5. Горазд Штрукељ (48),

6. Александра Ковачевић (48),

7. Веселин Ковачевић (56),

8. Божица Вукелић (66),

9. Звјездана Марковић (32),

10. Владана Руњевац (42),

11. Данијела Чугаљ (49),

12. Сњежана Фатић (58),

13. Мирослав Томић (57),

14. Синиша Ненадић (44),

15. Мирослав Тривић (44).

“Све у свему поносан сам на све учеснике ове експедиције на њихову издржљивост, истрајност и снагу. Они су сведоци свега што су прошли. Посебно поштовање нашој подршци у свему за све ове дане док смо у Африци, агенцији ИССY АДВЕНТУРЕС без којих данашњи успон сигурно неби успио. Неизмерно им хвала и дубоки наклон. Екипа је исцрпљена и још увијек силази у камп Кибо, а данас нас чека још спуст у сљедећи камп на 3720мнв. Велики поздрав са крова Африке🏔️“, пише Тривић први дан након успона.

Након самог успона, додаје, са врха Килиманџара услиједио је силазак први дан са 5895мнв на 3700мнв, а други дан са 3700мнв из кампа Хоромбо до гејта на 1879мнв.

Дакле, од самог поласка према врху из Хоромбо кампа па до силаска у Марангу гејт имали смо 2185м успона и преко 4000м силаска у 56 сати имали смо 31 сат активности у просјеку.

Дефинитивно свако на свој начи помјерили смо своје границе ментално и физички и свако са собом са овог успона носи ново искуство и вјероватни се нико од нас не враћа исти. Желим само да потврдим да је сваки учесник на овом успону доживио неочекивано тешку активност и побједио своје лимите и помјерио их јако високо.

Поносан сам на све учеснике на њихову ментану и физичку снагу, истрајност и издржљивост. Сама атмосфера у тиму од првог дана је феноменална и то нас је пратило и у лијепим и тешким тренуцима, што је сигурно на свој начин допринијело нашем успјеху. Узимајући у обзир успјешност пењања Килиманџара од 60% ми смо као тим изнад просјека и то је највећи наш заједнички резултат.

Сви смо у сваком тренутку били на свом мјесту и на висини задатка.

Честитам свим учесницима експедиције на успјешном успону а наше путовање Африком наставља даље⛰️🥾планинарске ствари иду у торбу 🐒🦁🦓🦏🦒🐘видимо се на сафарију!

Хвала свима који су нам помогли да ова експедиција буде реализована и свима који нас пратите на лијепим честиткама, свима шаљемо осмијехе уз традиционални поздрав

Хакуна Матата !

Извор: Фејсбук налог, Мирослав Тривић

НАЈАВА: Осми прољећни поход на Романију

У организацији Планинарског савеза Републике Српске и Планинарског друштва “Гласинац” Соколац, дана 28.04.2024. године (недеља), одржаће се планинарска манифестација под називом Врховима Романије “Осми прољећни

XVII “Зимски успон на Димитор” (ФОТО)

У организацији ПЕД “Видик” из Мркоњић Града протеклог викенда, одржан је 17-ти по реду “Зимски успон на Димитор”. Укупно је учетвовало око 400 планинара и