Planinarski savez Republike Srpske

Одабери језик

ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ПОХОД У ПЈЕНОВАЦ: И ОВЕ ГОДИНЕ ВЕЛИКИ БРОЈ УЧЕСНИКА (ФОТО)

У организацији Планинарско-еколошког друштва “Ацер” из Власенице, општине Власеница и Туристичке организације општине Власеница, и ове године као и сваке, од 1972. године, са изузецима, одржава се Поход у Пјеновац. Планинари из планинарских друштава из Републике Српске, Србије, Федерације БиХ, Хрватске и Сјеверне Македоније, са магистралног пута Власеница-Хан Пијесак, у јутарњим сатима, код Пећине, изашли су из возила и кренули на стазу дугу око 16 км.

И ове године крећемо у Поход у Пјеновац. Пријавило се преко 80 планинарских друштава са простора бивше Југославије, њих око 1500 планинара. Сама чињеница да се одазвао оволики број планинара говори у прилог томе да је Пјеновац позната дестинација за планинарење. Синоћ смо за госте приредили планинарско вече, дружили смо се и уживали, а данас крећемо на Јавор планину. Стаза није тешка, дужине је око 15-18 км, припремили смо чај и ловачки пасуљ за учеснике, а свакако је циљ добро дружење. Велики број планинара долази дужи низ година, што нам је јако драго,“ изјавила је секретар Планинарско-еколошког друштва „Ацер“ из Власенице, Весна Дошић.

Она се захвалила свима који су потпомогли да се овај догађај реализује, општинској управи Власеница и начелнику општине Мирославу Краљевићу, Туристичкој организацији општине Власеница и ПС Власеница, који су ту за све учеснике да се осјећају угодно и безбједно и нада се да ће, иако је Поход свакако традиција наше општине, ова манифестација трајати још дуги низ година. Посебно истиче да је сретна што види велики број младих људи, љубитеља природе.

Из Планинарског клуба „Орфеј“ из Београда Маја Хочић каже да је други пут овдје и да јој се изразито допада стаза и наши људи. Наводи да јој недостаје снијег ове године, али свакако истиче да је циљ планинарења добро дружење.

„Власеничани су одлични домаћини и то је један од разлога што смо поново овдје. Стигло нас је из „Орфеја“ 13 чланова и сигурно ћемо доћи и наредне године. Данас очекујемо лијепо дружење, лијепу шетњу. Овдје се осјећамо као код своје куће“ , наводи ова Београђанка.

Наталија Максимовић из Планинарског друштва „Гучево“ из Лознице наводи да је први пут овдје. Често планинари по Републици Српској, али је овдје, у овој аккцији, први пут и њих 27 из „Гучева“ ће уживати у предивној природи и дружењу.

Манифестација „Поход у Пјеновац“ је нешто што је симбол општине Власеница. Планински туризам је нешто што ова општина може да понуди, сама чињеница да сваке године у Походу учествује све већи број учесника, улива оптимизам нашим суграђанима за даље.

Чланак преузет са: www.vlasenica24.info

Фото: Јелена Глигорић

НАЈАВА: Осми прољећни поход на Романију

У организацији Планинарског савеза Републике Српске и Планинарског друштва “Гласинац” Соколац, дана 28.04.2024. године (недеља), одржаће се планинарска манифестација под називом Врховима Романије “Осми прољећни

НАЈАВА: Пецијиним стазама 2024.

ПЕЦИЈИНИМ СТАЗАМА 2024.КОЗАРА, Палеж (542 м.н.в)Недјеља, 28. априла 2024. Планинарско спортско друштво “Пеција”, организује 21. традиционалну планинарску акцију “Пецијиним стазама”, у недјељу 28. априла 2024.