Planinarski savez Republike Srpske

Одабери језик

ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Спортско пењање – изазов за дух и тијело (ФОТО)

Планинарење би било сет активности које обухватају успон уз планину, чији је један од главних циљева освајање врха.

Једна од тих активности је и пењање уз стијене. Оно се у свијету средином седамдесетих година  почело све више издвајати  као јединствена дисциплина, док је на овим просторима присутно од средине осамдесетих година и то на природним стијенама у Словенији и Пакленици. На неким домаћим такмичењима која су организована крајем 80-тих и почетком 90-тих неки од домаћих пењача који су били са бањалучке регије су Срећко Миленковски и Свјетлана Црепуља која је и једна од утемељитеља бањалучке спелеологије.

Прво свјетско првенство или тада назван Grand Prix je одржан у Лидсу ,а већ 1990 године је донешена одлука да се сва будућа такмичења одржавају у затвореном простору на вјештачким стијенама.

Данас са радошћу можемо рећи да пењање је засебан спорт и члан олимпијске породице. Радујемо се Паризу 2024. године и најновијој еволуцији спортског пењања.

Овоме додјемо да пењање већ дуже вријеме није само спортска активност већ и вид рекреције за све узрасте. Не мали број особа треће доби ужива испењавајући смјерове како у салама тако и у природи а корисно је и у корективне и терапијске сврхе за рад са особама са потешкоћама у развоју.

Неке земље попут Словеније имају пењање укључено у школама као предмет или обавезан дио наставе физичког васпитања.
Доступно је за све особе од 4 године и нема горњу границу.

У такмичарском дијелу заступљене су категорије Д6, Д8, Д10, К12, К14, Ј16, Ј18 и сениори, а на неким такмичењима буде и категорија ветерана.

У Републици Српској дјелују три такмичарски активна клуба који имају опремљене сале и стијене (Бањалука, Приједор, Фоча) док такмичара појединаца има и у другим градовима. У фази формирања је још неколико клубова који ће појачати савез и лигу РС.
Наши такмичари поред домаћег првенства учествују и на такмичењима у Србији, Хрватској, IRCC европској лиги за младе као и на другим отвореним такмичењима, гдје су имали претходних година солидне резултате.

Пењачка прича у РС се шири и надамо се укључивању још клубова у наредном периоду.

Пише: Дамир Мисија, предсједник Комисије за спортско пењање у ПС РС