Planinarski savez Republike Srpske

Одабери језик

ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Успјешна година за Водичку службу ПС РС – у наредој години наставак обука, набавка опреме, традиционалне акције

Водичка служба Планинарског савеза Републике Српске 2022. годину завршава са успјехом. Иза нас је година интензивних активности, обука, али и успјешно изведених акција.

Наиме, крајем 2021. године Водичка служба ПС РС организовала је семинар у планинарском дому Котловача на Козари.Теме семинара биле су прва пoмoћ и техника (абзаил). Семинару је присуствовало 18 водича који су стекли услове за обнову лиценце. Током 2022. године планирана обука за водиче 2. категорије није одржана эбог недовољног броја пријављених кандидата (минимум је био 10). С обзиром да у Планинарском савезу постоји потреба за овом категоријом водича, обука ће бити одржана током наредне године.

По приједлогу Начелништва водичке службе, a због квалитетнијег рада и усаглашавања аката са УИАА извршена је измјена појединих тачака у правилницима наше службе.

Такође, током текуће године у марту мјесецу након Скупштине Савеза одржан је Збор водича, када је уведено плаћање чланарине за чланове водичке службе, а која износи 20 КМ за календарску годину.

Чланови начелништва водичке службе у Београду су током године одржали састанак са члановима тамошњег иструкторског тима. Тема састанка била је стратегија развоја Водичке службе, договор и усаглашавање датума за одржавање обуке за водиче 3. категорије, а извршен је и преглед документације односно смјерница посланих од стране УИАА за признавање и добијање сертификата за обуку планинарских водича.

Поред овога, одржан је и састанак са предсједником Савеза, представником УO и Чланом инструкторског тима. Разговарало се о смјерницама за поновно аплицирање код УИАА за пријем у чланство. Том приликом послан је упит за пријем. Договорена је организација и извођење традиционалне годишње акције Савеза “Видовдански успон на Маглић” као и организација савезне акције.

На основу заинтересованости чланова Савеза за одржавање обуке за водиче 3. категорије и одобрења Управног одбора и током 2022. године организована је обука и то у периоду од 19. до 28.08 на планинарском дому «Челина» на Требевићу. За обуку је пријављено 23 кандидата, од којих  је један кандидат из здравствених разлога одустао и прије почетка обуке. Од 22, обуку је успјешно завришио 21 кандидат, док  један кандидат није успио да положи испит. Као и до сада, њему ћe бити омогућено да поново полаже испит на наредној обуци. Кандидати, који нису положили испит на обуци у Требињу Симо Терзиh и Михајло Лазендић присуствовали су испиту на Требевићу и исти успјешно завршили.

Списак кандидата који су положили ипит и стекли звање водич 3. категорије за 2022. годину:

 1.Драган Терзиh

2.Слободанка Живковић

3.Даница Павловић

4.Мирослав Клачар

5.Душко Будак

6.Раденко Вучић

7.Немања Мијић

8.Горан Кос

9.Данијел Павичић

10.Цвико Тодић

11.Милан Бастах

12.Александар Дакић

13.Валентина Дешић

14.Лука Иванковић

15.Милоје Јовановић

16.Живојин Станојловић

17.Милица Шендер

18.Стефан Стајчић

19.Славко Бојанић

20.Ђорђе Черемиџић

21.Јелена Митровић

22.Михајло Лазендић

23.Симо Терзић

Водичка служба је у протеклом периоду успјела да консолидује своје редове, среди администрацију и реализује већину планираних активности предвиђених планом рада за 2022. годину.

Циљ нам је да и у нареднс›м периоду наставимо активно да радимо, те су за 2023. годину на сједници Управног одбора Савеза предложене следеће активности:

– Школовање водича 2. Категорије током мјесеца фебруара,

– Школовање путем семинара: прва помоћ, оријентација. Планирана су два семинара у току календарске године,

– Збор водича и начелништво уз савезну скупштину,

– Набавка техничких средстава неопходних за квалитетно извођење обука: два лавинска сета, карабинери, реверсо (пуж) жимар, заштита за уже, колут траке (гуртне), кладиво, сњежни, ледени и клинови за стијену,

– Завршетак штампања књиге за 2. категорију,

– Припрема за Видовдански успон на Маглић у 2023.г. и организовање годишње експедиције,

– Интензивне активности везане за пријем у УИАА.

Пише: Ненад Станишић, Начелник Водичке службе ПС РС

НАЈАВА: Пецијиним стазама 2024.

ПЕЦИЈИНИМ СТАЗАМА 2024.КОЗАРА, Палеж (542 м.н.в)Недјеља, 28. априла 2024. Планинарско спортско друштво “Пеција”, организује 21. традиционалну планинарску акцију “Пецијиним стазама”, у недјељу 28. априла 2024.

ПОЗИВ: Редовна скупштина Планинарског савеза

Планинарски савез Републике српске упућује позив планинарским друштвима на Редовну скупштину Планинарског савеза Републике Српске која ће се одржати 13. априла 2024. године  (субота) у

XVII “Зимски успон на Димитор” (ФОТО)

У организацији ПЕД “Видик” из Мркоњић Града протеклог викенда, одржан је 17-ти по реду “Зимски успон на Димитор”. Укупно је учетвовало око 400 планинара и